Dia Internacional de la gent Gran

Dia Internacional de la gent Gran

Des de l’Associació de Jubilats de la FP, ens volem adherir a la celebració del “Dia Internacional de la gent gran” . Enguany el tema és : “Viatge cap a la igualtat d’edat

La commemoració el Dia Internacional de la Gent Gran, el dia 1 d’octubre, vol reivindicar aquest any de 2019, el fet de viure i envellir amb dignitat. Aquest any es vol fer èmfasi en el fet que les persones grans han de poder viure amb dignitat i seguretat i veure’s lliures d’explotació i maltractaments, tant físics com psíquics. A més, es vol reivindicar un tracte digne i sense cap mena de discriminació per raó d’edat, sexe, origen ètnic, discapacitat, situació econòmica o qualsevol altra condició.

L’Assemblea General de Nacions Unides, a la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l’1 d’octubre Dia Internacional de la Gent Gran .

La comunitat internacional insta d’aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.

Governs, associacions, institucions i totes les persones estan convidades a adherir-se a aquesta commemoració i a involucrar-se al desenvolupament d’una societat apta per a totes les edats.

La finalitat d’aquesta jornada festiva i reivindicativa és fer que les persones grans siguin per un dia veritables protagonistes i centre d’interès d’arreu del món, i difondre una imatge més positiva de l’envelliment.

La diada representa també una oportunitat per conscienciar la societat sobre l’estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta, així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.

La temàtica de 2019 té com a objectius:

  • Sensibilitzar sobre les desigualtats durant la vellesa i incidir en com aquestes reflecteixen la suma de desavantatges al llarg de la vida, ressaltant el risc intergeneracional d’un increment de la desigualtat durant la vellesa.
  • Conscienciar sobre la urgència de fer front tant a les desigualtats a què s’enfronten actualment les persones grans, com en la necessitat de treballar per prevenir les que sorgiran en el futur.
  • Explorar els canvis socials i estructurals en el marc de les polítiques del curs de la vida, com ara l’aprenentatge permanent, mesures laborals proactives i adaptatives, protecció social i cobertura sanitària universal.
  • Reflexionar sobre les pràctiques, lliçons apreses i el progrés assolit en l’eliminació de les desigualtats a què fa front les persones d’edat avançada, així com avaluar els esforços encaminats a alterar les narratives negatives i els estereotips que afecten la vellesa.

 

 

Quant a l'autor

administración administrator