Arxiu de categories Portada

Video-taller: “Eines bàsiques d’IA per a ciutadans “

El proper dijous dia 26/10/2023 en el marc de les trobades de l’Associació, tindrem una xerrada-taller sobre un tema tant actual com Intel·ligència Artificial, que ens farà en Ferran Mas .

El taller està obert a tots els membres i simpatitzants de l’Associació i es farà a traves de la plataforma habitual : https://meet.jit.si/JubicatFP .

Aquest  video-taller, tractarà de presentar algunes plataformes gratuïtes i senzilles a on s’aplica intel·ligència artificial, en àmbits com el text, la imatge, l’àudio i el vídeo.

Podeu connectar també des d’aquest codi QR

QR_taller_gener

L’acreditació de competències professionals: Un espai de participació del professorat jubilat de la FP

Des de JubicatFP estem facilitant que els membres de l’Associació i el professorat jubilat en general, pugin participar con a avaluadors del procés.  L’Acreditació de competències professionals representa una oportunitat per a les persones d’aconseguir una acreditació oficial mitjançant la demostració d’allò que la persona usuària és capaç de fer, a partir de la seva experiència professional o la seva formació no reconeguda oficialment.

Acreditació

Podeu accedir a la web de Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya a on trobareu informació tant si us voleu acreditar com si voleu fer d’acreditadors. 

Si voleu informació més concreta sobre com accedir a ser acreditador estant jubilat, posa’t en contacte amb l’Associació jubicatfp@gmail.com

 

JubicatFP aporta la seva plataforma FPOrienta per ajudar en el procés d’orientació als alumnes.

Com en altres anys per aquestes dates, membres de JubicatFP hem   participat en diverses activitats de les que es fan al llarg del territori per ajudar als alumnes que han d’escollir nous estudis.

Des de fa ja alguns anys que la plataforma FPOrienta , dissenyada i creada per membres de l’equip de JubicatFP, està esdevenint una eina de gran ajuda per als professionals de l’orientació, facilitant l’etapa prèvia d’orientació enfocada a que els alumnes facin una prospecció personal de les seves fortaleses i febleses, i a partir d’aquest anàlisi  la plataforma fa una aproximació de propostes,  que posteriorment l’orientador podrà acabar de definir i orientar de manera més personalitzada.

ChatGPT : La intel·ligència artificial (IA) que ja ens ha arribat

 

En aquest  mes de gener iniciem el cicle de tallers on-line  mensuals que seran gratuïts i oberts a tothom que programarem, en principi, cada quart dimarts de mes començant per el proper dimarts dia 31 de gener a les 11h. 

Podreu accedir des de la plataforma jitsi entrant al següent enllaç http://meet.jit.si/jubicatFP 

QR_taller_gener

Per començar el tema escollit serà la presentació de la novedosa aplicació d’intel·ligència artificial anomenada ChatGPT i d’altres semblants.

Com a part de la nostra iniciativa per promoure l’ús de tecnologies de processament del llenguatge natural, seria interesant poder compartir els vostres punts de vista sobre l’ús de ChatGPT en tots els àmbits i especialment en l’àmbit de la FP.

Chat GPT pot resoldre la creació d’exercicis i preguntes de pràctica automatitzades, generació de contingut educatiu i assistència al procés d’ensenyament-aprenentatge, entre d’altres possibles prestacions.

Intentarem presentar l’ús de ChatGPT en diferents àmbits i situacions  com ara la obtenció de respostes tan a temes generals com concrets, la generació automàtica de text a partir de paràmetres concrets, la utilització i el processament del llenguatge natural i l’aplicació d’aquesta plataforma a àmbits de la intel·ligència artificial, entre d’altres.

El taller el farà el nostre company Ferran Mas i tots tindrem l’oportunitat de compartir els coneixements i poder interactuar amb altres experts en aquest camp.

!!! Us hi esperem !!!

Si no coneixeu gaiure cosa del tema, podeu obtenir una descripció del programa i la forma d’instal·lar-lo en l’adreça:  https://www.xataka.com/basics/chatgpt-que-como-usarlo-que-puedes-hacer-este-chat-inteligencia-artificial

Bon Any Nou 2023

Des de l’Associació de Professorat Jubilat de la FP (JubicatFP) , us volem desitjar que tingueu un MOLT BON ANY NOU 2023 .

 

MOLT BON ANY 2023

Que al mig de la foscor,

sempre tinguem 

una llum que ens guii, 

i un llloc clar a on anar 

 

JubicatFP segueix ajudant al lliurament de vehicles per als centres que imparteixen el cicle d’automoció .

L’Associació JubicatFP en la seva tasca de col·laboració amb la Formació Professional, ha ajudat al lliurament d’un nou vehicle del “pla Renove” . En aquesta ocasió gracies a les gestions fetes per membres de l’Associació,  els alumnes del cicle d’Automoció de l’INS Guineueta de Barcelona han rebut un cotxe marca Renault Scenic que els faclitarà la realització de les seves pràctiques.

La dificultat de gestió en aquest cas, ve donada pel fet de que el vehicle havia d’estar donat de baixa definiva, per tal de poder aprofitar el “pla Renove”  d’ajudes de l’Estat, i per això el que per normativa calia, és que un centre de tractament el certifiques com a descontaminat.

Les gestions s’han fet conjuntament amb l’INS Guineuta en les instancies corresponents per tal de que el vehicle no fos desballestat i es pogués aprofitar per finalitats didàctiques.

Si heu de fer el desballastament d’un cotxe que heu d’entregar pel pla “Renove”, us podeu posar abans en contacte amb JubicatFP (associacio@jubicatfp.cat) , que sense que perdeu la bonifiació, intentarem veure si es pot aprofitar per la realització de pràctiques dels alumnes d’algún dels centres de Formació Professional que tenen el cicle d’Automoció, fent totes les gestions necessàries per tramitar el procés de manera legal.

JubicatFP estará present a la XX Jornada de Qualitat a l’Ensenyament

Com en ediucions anterior, membres e JubicatFP estaran presents en l’edici{o XX de la Jornada de Qualitat a l’Ensenyament que es celebrará en doble modalitat presencial i online el proper dia 10 de novembre (dijous) del 2022 a les instal.lacions de l’hotel Exe Campus de Bellaterra.

Tota la infpormaci{o de la Jornada la trobareu en aquesta web . JubicatFP tindrá doble aportaciño, per una banda estarem presents coordinant la taula en l{inia  “Q. Associació de professorat jubilat d’FP: activitats, orientació i serveis a centres” . Us podeu inscriure  a les taules en linia, des d’aquest enllaç ( fins al 6 de novembre de 2022)

D’altra banda també membres de l’associació, participaran com a membres de JubicatFP en diverses taules relacionades especialment amb l’orientació professional presentant un dels projectes que tenim com es el FPOrienta. Si us voleu inscriure en les taules presencials, l‘enllaç d’inscripció el trobareu aquí.  fins al 6 de novembre de 2022

Si voleu assitir a la taula de l’associació, una vegada inscrits , si us han assignat la taula “Q. Associació de professorat jubilat d’FP: activitats, orientació i serveis a centres” , el dia abans de la jornada rebreu un correu confirmant l’assignació i l’enllaç per conectar-vos a la sesssió que està prevista que s’inicii a les 10.50h .

També volem oferir, a un col·lectiu més general, la nostra visió des de l’experiència que creiem d’especial interès davant de la incertesa actual .

Aquest any presentem dues ponències dels companys:

Josep Rodríguez Febrer – L’oferta educativa d’FP, una visió de futur mirada des de l’experiència. Ex responsable de planificació de la DG FP.

Una mirada a com a estat l’oferta educativa a l’FP, la seva evolució i la seva projecció de futur.

 Juan Hidalgo Ricard – La jubilació, una nova oportunitat.  Ex coordinador de FP de Barcelona  

La jubilació ens ofereix una nova visió global de les pràctiques quotidianes que hem portat durant tota una vida. Compartir-les amb les generacions més joves que estan en actiu és una gratificant experiència i una manera de donar-li una gran utilitat.

Es una trobada virtual. 

En arribar al moment de la jubilació, no tothom te les mateixes expectatives en la seva etapa de jubilat/da, però si que es posa de manifest que entre els docents de la FP es produeix una voluntat de poder aportar el bagatge acumulat al llargs dels anys d’experiència professional.

El perióde Covid-19 ha representat una gran dificultat per la divulgació del que representa l’Associació de Professors de FP Jubilats, superara ja l’etapa pandemica , l’associacíó està ja obrint els camins que tenia plantejats , i de manera destacada, la signatura d’un conveni amb el Departament d’Ensenyament , representarà un pas endavant molt significatiu, perque donarà cobertura a les actuacions que es facin des de l’Associació en benefici de la FP del país i d’altra banda el Departament podrà també compta amb el suport de la nostra associació.

 

El company Hipòlit Diaz ha escrit un llibre tècnic per la Família professional de Transport i manteniment de vehicles

El company i membre de l’JubicatFP, Hipòlit Diaz ha escrit un llibre tècnic “Pass Thru“, que creiem que pot ser de gran interès per els companys de la Família professional de Transport i manteniment de vehicles.

Pass Thru

El llibre que porta per títol “Pass Thru , en referència al dispositiu de pas del mateix nom, que  s’utilitza juntament amb un ordinador per re programar els mòduls de control del vehicle a través del port OBD-II / CAN bus . 

Cada fabricant té el seu propi tipus, però SAE International va estandarditzar els requisits universals J-2534 el 2004, exigint que tots els fabricants permetessin que els vehicles venuts als Estats Units d’Amèrica i Europa acceptessin la reprogramació del tren motriu mitjançant paràmetres universals específics.

En el llibre es troba  informació sobre:

 • Procés de registre a cada marca.
 • Requisits tècnics informàtics necessaris.
 • Via d’accés als manuals tècnics de reparació i diagnòstic.
 • Via d’accés als esquemes elèctrics
 • Programes i requisits per al diagnòstic original de cada fabricant
 • Preus dels serveis oferts per cada fabricant.

Aquest llibre es pot obtenir a traves de Amazon, en versió per Kindle (15€) i en verisó paper (23.99€)

Amazon 

Xerrades per a persones a punt de jubilar-se

Ens adrecem  des de l’associació de jubilats de formació professional JubicatFP a les persones que estan a punt de jubilar-se o que ja estan jubilades per oferir’ls unes trobades telemàtiques per parlar d’aquesta nova etapa de la vida i els reptes que comporta.

Tenim previst fer dos torns en aquest periode :

 • Primer torn: dimarts 5 de juliol del 2022 a les 11 hores
 • Segon torn: dijous 7 juliol del 2022 a les 17 hores

A la xerrada telemàtica pensem parlar de:

 • Presentació de l’associació.
 •  Reptes que presenta la realitat de la nova situació com a persona jubilada.
 •  Com aprofitar l’expertesa adquirida una vegada jubilat.
 •  Atendre les preguntes que pugueu formular.

Inscripció a la Xerrada

Xerrades JubicatFP

Si voleu contactar amb nosaltres:

Per correu electrònic  jubicatfp@gmail.com

Telèfon  608 69 0170

 

 

 

El diari de l’FP es fa ressò de la tasca de JubicatFP

En la seva edició del 7 d’abril del 2022 , el redactor Bernat Ferrer  fa un extens reportatge al diari de l’FP sobre els inicis de JubicatFP i  com actualment l’Associació s’ha centrat en un dels seus projectes com és el de l’orientació en la tria dels estudis de l’FP ( FPOrienta) .

L’article comença dient : “Quan un professor es jubila on va a parar la seva expertesa ?  … ” Amb aquesta frase el president de JubicatFP , Antoni Martínez,  comença l’entrevista en la que el redactor del diari de l’FP, li va fent les diverses preguntes que li faciliten poder donar una ajustava visió del que és i del que aporta l’Associació de Professors Jubilats de l’FP a l’ensenyament del nostre país.

Podeu llegir l’article des d’aquest enllaç : https://diarifp.cat/2022/04/07/com-aprofitar-expertesa-professors-jubilats-fp-per-orientar-joventut/